keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Berlin Symphony For Improvisers

BerIO – Berlin Improvisers Orchestra

16.9.2013 B-Flat

Ute Wasserman – ääni
Tristan Honsinger – sello
Alison Blunt – viulu
Wolfgang Georgsdorf – viulu
Denitsa Mineva – viulu
Niko Meinhold – piano
Abigail Sanders – flyygelitorvi
Gerhard Gschlössl – pasuuna
Richard Koch – trumpetti
Ricardo Tejero – tenorisaksofoni
Frank Gratkowski – bassoklarinetti
Manuel Miethe – sopraanosaksofoni
Anna Kaluza – alttosaksofoni
Henrik Walsdorff – tenorisaksofoni
Robert Würz – baritonisaksofoni
Hannes Buder - kitara
Stephan Bleier – kontrabasso
Horst Nonnemacher – kontrabasso
Ulf Mengersen – kontrabasso
Thomas Zunk – theremin
Oliver Steidle – rummut
Kay Lübke – rummut


Berliinin improvisaattoreiden orkesteri BerIO tarjosi humoristisen ja värikkään kokonaisuuden B-Flatissa maanantaina. Ajattelin, että näin iso yhtye olisi erityistapaus mutta sain sittemmin kuulla, että tämä kokoonpano keikkailee ainakin nelisen kertaa vuodessa. Jäsenet varmaan hieman vaihtelevat kokoonpanon koosta johtuen. Nytkin tuntui pari henkeä puuttuvan ilmoitetusta kokoonpanosta.   
Paikka oli täynnä väkeä ja jouduin seisomaan, koska tulin paikalle hieman myöhässä. Yritin oikaista ja jouduin tästä syystä kiertämään kilometrin pidemmän reitin. Myöhemmin vapautui istumapaikka ja pääsin lepuuttamaan jalkoja.

Ensin ajattelin, että jo bändi täyttäisi puolet salista mutta hyvin olivat sulloutuneet kolmeen riviin lavalle. Tosin ensimmäinen rivi, vasemmalla viulistit, oikealla puhaltajia, istui lavan edessä tuoleilla. Trumpetisti seisoi oikessa reunassa. Toinen rivi vasemmalta oikealle koostui kitaristista, flyygelistä, parista viulusta, sellosta ja lopuista puhaltajista. Oikealla trumpetistin takana seisoi parrakas setä kera thereminin. Flyygelin oikealla puolen Olivat myös rumpalit vierekkäin. Rumpaleiden takana bassot, joita kuuli harmillisen huonosti. Orkesterin olisi tästä syystä voinut asemoida hieman eri tavoin. Tosin tilaongelmat olisivat tulleet joka tapauksessa vastaan.

Orkesterin meininki oli jokseenkin karnevalistinen. Hyvin monenlaisia muusikoita ja erilaisia suuntia, joihin musiikkia vietiin. Kapellimestari vaihtui lennossa spontaanin oloisesti: muusikko astui edestä takaisin instrumenttinsa luokse ja seuraava nousi rivistä nyökkäyksellä. En tiedä oliko etukäteen sovittu, ketkä orkesteria johtavat, mutta illan kahden setin aikana orkesterilla oli noin viisi erilaista johtajaa. Johtajien tyylit ja päämäärät vaihtelivat paljon. Osoitettiin esimerkiksi tiettyjä solisteja tai instrumenttiryhmiä, tehtiin paisutuksia ja hiljennyksiä. Osa kapellimestari/muusikoista pyrki vaikuttamaan voimakkaammin myös improvisoidun musiikin sisältöön esimerkiksi näyttämällä sävelen nostoa ylös tai alas. Esitys oli orkesterin ja kapellimestarin toimintaa tai ylipäätään musiikkiesitystä satiirisesti käsittelevä performanssi. Tässä hengessä kuultiin esimerkiksi musiikkipastisseja dixielandista ja klassisesta musiikista rinnakkain määkimisen, modernin äänirunon, taputusten ja karnevalististen töräytysten kanssa.  

Toisinaan päästiin täyteen vauhtiin ja mahtava äänimassa saatiin vyörymään pidäkkeettä. Yllättävän hienosti ja sulavasti musiikki myös soljui harmoniaan silloin kun sitä tavoiteltiin. Isossa kokoonpanossa yksittäiset muusikot joutuivat kuitenkin pidättelemään itseään aika paljon. Kuitenkin moni muusikoista erottui omaksi persoonakseen. Jo näkemiäni muusikoita Walsdorffia (tenorifoni) ja Gschlössliä (pasuuna) pystyin seuraamaan helpommin. Heidän lisäkseen erityisesti bassoklarinetisti Frank Gratkowski jäi mieleen. Harvinainen soittimen sointi on erittäin kaunis ja Gratkowski sai soittaa pari hienoa sooloa, joissa kuultiin soittimen koko rekisteriä.
Harvinaisista soittimista puhuttaessa on vielä pakko omistaa erillinen kappale thereminille. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun näen/kuulen kyseistä soitinta soitettavan livenä. Se on ufon näköistä ja lisäksi soittimen soundi on tosi hieno. Thomas Zunk näytti juuri siltä, mitä thereministiltä odotinkin. Taidokasta soittoa, pitää hankkiuta kuulemaan häntä toistekin. Loppuun linkkinä video tuubista: http://www.youtube.com/watch?v=RJn-d8CqYYQ  


Lisää thereminista kertoo wikipedia: http://fi.wikipedia.org/wiki/Theremin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti