tiistai 8. lokakuuta 2013

Teurastamon ääniä

Lauri Hyvärinen: preparoitu kitara
Suomesta-galleria pe 20.9.2013
Gelegenheit la 21.9.2013

Lähdettiin katsomaan helsinkiläisen kitaristin Lauri Hyvärisen keikkaa Suomesta galleriaan perjantaina 20.9. Vähän jäi janottamaan pitkästä illanvietosta huolimatta ja päädyttiin Lauri-headeina seuraamaan myös hänen lauantain keikkaansa Neuköllniin Gelegenheiten–baariin (Teurastamo). Lauri osoittautui hauskaksi tyypiksi ja lisäksi mielenkiintoiseksi muusikoksi. Olen kerran aiemmin nähnyt hänen konsertoivan Suomen Turussa yhdessä Ilja Belorukovin, Topias Tiheäsalon ja Pentti Dassumin kanssa, mikä oli hauska tapaus sekin.

Lauri tutki sähkökitaran mahdollisuuksia ja elektroniikan häiriö- ja kiertoääniä käyttäen apunaan muun muassa sukkapuikkoa, viulun jousta ja pattereilla toimivia käteen sopivia minituulettimia. Varsinkin tuulettimet tekivät mahtavia laajenevia, hallitsemattomia ja tunnelmallisia äänimaisemia. Kirskunaa, sirinää, lentokentän tai koneiden ääniä, toisinaan satunnaisia sävelkorkeuksia vaihtuvalla äänenvoimakkuudella. Suljin välillä silmäni ja näin äänimassan konkreettisena massana, väreinä ja muotoina. Omien sanojensa mukaan Lauri viehättyy rumuuden ja huonouden estetiikasta. Varsinaista perinteistä ”kitarismia” ei kuultukaan juuri lainkaan vaan oltiin noisen ja avant garden maisemissa. Kokemusta on jokseenkin vaikea kuvailla sanoin.     

Lauantain esitys oli omasta mielestäni hieman parempi kuin perjantain. Toisaalta koin sen väistämättä jatkumona perjantaille, joten jollain tasolla kokemukseni oli nyt syvempi. Entinen teurastamo, nykyinen taidebaari Gelegenheiten tarjosi hyvät puitteet. Valkoiset kaakelit seinissä, kotitekoisen näköinen baari, vanha jääkaappi, himmeä valaistus. Koukut oli sentään poistettu katosta. Kitaran siristessä aloin hetkittäin ajatella, että tältä täällä on kuulostanut teurastamo-aikoinakin. Laurin pikkuisen mutta äänekkään vahvistimen malli oli ironisesti nimeltään Lunchbox.

Lauri soittaa muun muassa Horst Quartetissa ja muissa improvisoidun musiikin projekteissa.

Gelegenheiten oli pieni mutta hauska paikka, siellä on muitakin tapahtumia. Ilmeisesti kovin kovaäänisiä esityksiä paikassa ei voi pitää ja keikkojen pitää päättyä ajoissa. http://www.gelegenheiten-berlin.de/ 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti