keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Nykivää lyyrisyyttä ja elokuvamaisia tunnelmia

Kalle Kalima ja Carlos Bica B-Flatissa 22.10.2013

Tuli koettua taas tasokas konsertti. Duo Carlos Bica (kontrabasso) & Kalle Kalima (sähkökitara) soitti lähinnä Carlos Bican omia sävellyksiä mutta myös ainakin yhden Kaliman kappaleen ja jotakin muuta. Bican hiljaisista saksankielisistä esittelyistä en saanut enempää selvää. Musiikki puhui kuitenkin puolestaan.

Biisit olivat omaperäisiä: rytmikkäitä, kauniita ja tunnelmallisia. Kappaleista tuli mieleen elokuvallisia tunnelmia. Huomasin ajattelevani esimerkiksi Buñuelin Andalusialaista koiraa ja Kaurismäen veljesten elokuvia. Ehkä tämä johtui myös siitä, että olen juuri lukenut Hesarista Kalle Kaliman elokuvavaikutteisista K18-yhtyeen levyistä (pitääpä ottaa kuunteluun!). Rytmit toivat mieleen myös Piazzolan tangot. Välillä mentiin barokkitunnelmissa ja varsinkin Bica soitti usein klassisella tavalla kauniisti, kunnes Kaliman efektoitu kitara tasapainotti tilanteen. Mukavaa vaihtelua.

Huumoria oli mukana paljon niin sävellyksissä kuin esityksessäkin. Kauneuteen ja seesteisyyteen liitettiin leikkisää ironiaa esimerkiksi ”It’s great to be a patriot” –nimisessä kappaleessa. Myös särökitaraa, rock-vaikutteita ja nykiviä rytmejä kuultiin. Molemmilla muusikoilla on erinomainen rytmin tuntu. Portugalilaisen Bican otteessa tuntui lattarimusiikin henki. Kaliman omaperäisyys tuli esille mahtavissa sooloissa. Monotonisuuteen ei sorruttu vaan dynamiikkaa oli paljon ja duo-kokoonpanon joustavuudesta otettiin ilo irti. Tunnelma oli erittäin lämmin.


Erityisen kiinnostavia olivat Kaliman soundit: hänen kitarastaan lähti stereopiuha ja lavalla oli kolme kitarastyrkkaria, lisäksi efektiarsenaalissa oli volume-pedaali, loop-asema, säröjä, kaikuja ja jotain, mille en tiedä nimeä (joku flanger tai phaser tms avaruussoundi). Silti hän kuulostaa aina itseltään. Olen viimeksi nähnyt Kaliman livenä Pori jazzeilla joskus 7 vuotta sitten. Nautin silloinkin mutta muistikuvan päivitys oli jo paikallaan. Berliinissä olisi syksyn mittaan tarjolla häneltä pari konserttia lisää, jos ehdin paikalle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti