lauantai 16. marraskuuta 2013

Senegalilainen pikkurumpu ja funkyt rytmit

Super Dadjee
Werkstatt der kulturen 15.11.

Oltiin katsomassa afrobeat-meiningeissä musisoinutta Super Dadjeeta Neuköllnissä. Keikkapaikan nimi oli Werkstatt der Kulturen, osoite Wissmannstrasse 32. Werkstatt der Kulturen on kulttuurin monitoimitalo, jossa on ainakin jazz- ja maailmanmusiikkikonsertteja ja elokuvanäytöksiä. Talo on aika iso, eikä nyt päästy tutustumaan muihin kuin kellarin klubitilaan. Jäi sellainen fiilis, että talossa voisi olla muutakin toimintaa, kuten galleria tai työpajoja. Myös isompia ohjelmakokonaisuuksia on tarjolla. Tulossa on ainakin Sacred music festival, jossa on esimerkiksi suufiryhmä ja eri taustaisia kuoroja ja bändejä. Jazzia on myös tarjolla joka viikko. Ohjelma vaikuttaa kiinnostavalta.

Keikkaklubi oli keskikokoinen ihan viihtyisä kellaritila. Tuli Aufsturz-klubi mieleen, tosin hieman isompana ja korkeampana. Bändi oli senegalilaisen laulajan/lyömäsoittajan johtama sekstetti: rumpali, perkussionisti, basisti, kitaristi, saksofonisti ja laulaja. Muusikot olivat senegalilaisen pomon lisäksi Brasiliasta ja Saksasta. Erityisesti huomio kiinnittyi taitaviin saksofonistiin ja perkussionistiin, jotka saivat paljon soolotilaa. Myös laulaja vakuutti taidoillaan ja soitti todella makeita juttuja pienellä kainalossa kannettavalla rummulla.

Tuntui kuitenkin, että bändi ei ollut treenannut kunnolla ja homma ei ollut aivan paketissa. Kitaristi oli aika kahvilla: hän sai soolotilaa koko iltana vain pari minuuttia ja komppasi paikoin ihan metsään kolmen soinnun biisejä. Kyseessä saattoivat olla myös monitoriongelmat. Tuli oikein sääli, kun hän huokaili lavan sivussa turhautuneen ja krapulaisen näköisenä. Rumpali himmaili jotenkin, piti kyllä kompin mutta ei soittanut mitään mielenkiintoisia juttuja. Basistikin soitti lähinnä vain perusjuttuja. Parhaimmillaan kokonaismeininki oli ihan nautittavaa, varsinkin lyömäsoittajien väliset battlet olivat huippuja. Fonisti oli myös tiukka jätkä: hän kuunteli tarkkaan ja soitti tarkan rytmisesti staccatona ja lähti sitten kontrastina liitoon ja veti biisit soljuvasti jazziksi. Jos koko ryhmällä olisi ollut parhaitten yksittäisten tyyppien energia ja taidot, homma olisi lähtenyt hienoon lentoon. Nyt oltiin vauhdissa vain puolittain.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti